Isnin, 9 Februari 2009

PEMANTAUAN PERSATUAN PENGGUNA PULAU PINANG(CAP)

DARIPADA PEMANTAUAN PERSATUAN PENGGUNA PULAU PINANG (CAP) PADA TAHUN 1985 TERDAPAT GELATIN YANG TIDAK HALAL DIGUNAKAN DALAM PRODUK BERIKUT:

a)AGAR-AGAR
-DARI KOREA,JEPUN. DIDAPATI DARIPADA 20 SAMPEL AGAR-AGAR DIPASARAN MALAYSIA, 13
DARIPADANYA MEMPUNYAI GELATIN YANG HARAM DIMAKAN UMAT ISLAM

b)TEH SEGERA
-JENAMA TEH LIPTON,NESTEA,NESTEA-NATURAL LEMON

c)COKLAT
-JENAMA MARS MILK CHOCOLATE,CADBURY PICNIC MILK CHOCOLATE,CADBURY'S DOUBLE DECKER
MILK CHOCOLATE

d)TEPUNG KASTARD
-JENAMA ROYAL,BIRDS AND GREEN CUSTARD POWDER

e)GULA-GULA GETAH
-JENAMA BUBBLE GUM,BUBBLE YUM,SUGUS,CRISP CHEWY,RPWNTREE'S FRUIT GUM

f)LAIN-LAIN PRODUK
-REMPAH RENDANG DAGING MAGGI,SUSU CAIR CARNATION,SOS TOMATO MAGGI,COFFE MATE,
KRAFT CREAM CHEESE

56 ulasan:

  1. hope byk lagi info2 mcm ni dihebahkan ke umum!!

    BalasPadam
  2. dove. halal atau haram

    BalasPadam
  3. asalamualaikum, sila semak produk yg bernama Blue Oxy, bahan yg terkandung didalam nya boleh menyebabkan kacer tetapi di istiharkan sebagai natural, produk lain yg ada jual di pasaraya carefour seperti Mostique losen, Mostique Spray ( Bio repalance ) konon nya natural ada Blue Oxy, diedarkan oleh intergenex sdn bhd. begitu juga nat shilde spray yg diedarkan oleh life boy, atas nama syarikat lain juga ada bahan yg sama, sila semak produk2 ini dgn mana2 universiti untuk pengesahana. terimakasih

    BalasPadam
  4. betul ke penapis air hai o diperbuat dari tulang

    BalasPadam
  5. haslida_daud@yahoo.com28 Januari 2010 6:30 PTG

    betulke produk herbalife tak dapat kelulusan drp kementerian kesihatan?

    BalasPadam
  6. benarkah kandungan milo dicampur dengan cacing

    BalasPadam
  7. betulkah botol air pepsi ada bangkai katak?

    BalasPadam
  8. tak faham... kalau banyak benda yang terlarang dan haram, mengapa masih dijual berleluasa. Berada di negara yang diiktiraf negara Islam tetapi banyak makanan yang mengandungi yang haram. mengapa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sbb mereka tak tahu mana halal, mana haram dan tak tahu juga apa itu haram.

      Padam
    2. sebab hari ini ramai orang suka benda haram...

      Padam
  9. kenapa kerajaan kita buat tak kisah aje tentang produk yg dah tau haram masih ada dipasaran.

    BalasPadam
  10. kenapa org islam tak mau monopoli semua produk makanan yang semestinya orang islam yang makan.

    BalasPadam
  11. melayu tolong cina,cina tolong cina, melayu dengki melayu

    BalasPadam
  12. sekarang ni kita kan ada banyak alternatif untuk menggantikan produk2 bukan islam, banyak syarikat islam yang memasarkan produk halal untuk umat islam. apa salahnya kalau kita semua pennguna islam terus membantu perniagaan orang islam walaupun perbezaan harga mungkin lebih tinggi berbanding produk haram oleh bukan islam.sekurangnya kita akan mendapat barakah dari ALLAH dengan setiap sen yang dibelanjakan.Banyak syarikat seperti HPA,IMP & byk lagi produk orang islam yang boleh dibantu....hentikan membeli barangan yahudi,amerika dan golongan kafir...walallahualam.

    BalasPadam
  13. btul 2, Alhamdulillah,skrang ni ada hpa..mri bersama2 kami,prjuangkan prniagaan islam,boikot israel/america...

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum.. sekadar berkongsi ilmu.. pernahkah pihak CAP menguji kandungan air minuman jenama Ghau yg dikatakan punyai banyak mineral tetapi tidak dilabelkan sbagai air mineral,hnya skadar air minuman.Pihak yg menggunakan air Ghau bgitu taksub mngatakan air Ghau hampir setaraf kandungannya dgn air zamzam.Boleh pihak CAP mmbuat ujian dan umumkan hasilnya. terima kasih

    BalasPadam
  15. jika anda berminat untuk mengetahui lebih banyak tentang produk halal boleh la nubungi saya melalui email..bdhpaboleh@yahoo.com.
    sila ad YM moga kita boleh berkongsi maklumat produk halal,haram,syubahah dan bahan kimia dalam penggunaan seharian kita..

    BalasPadam
  16. brgan keluaran dove haram atau halal?

    BalasPadam
  17. Kesimpulannya:- 1) kurangkan makan 2) makan yg basic dah la (kurang risiko, umur lebih pjg) 3)jgn makan benda yg pelik2

    BalasPadam
  18. kenapa masih di jual berleluasa dan siap cop halal megah di kotak dan plastik pembungkus.. dimana penguasaan.

    BalasPadam
  19. milo ada campuran lemak babi. betul ke?

    BalasPadam
  20. dimana jawapan-jawapan bagi soalan2 di atas.harap dapat berikan jawapan segera

    BalasPadam
  21. terima kasih!

    BalasPadam
  22. fine bone made in china actually diperbuat dari tulang haiwan apa ? saya terlepas pandang membeli mugs disebuah kedai.adakah ia halal atau haram ? saya berasa was-was sama ada ia diperbuat dari tulang babi.
    sekian, terima kasih.

    BalasPadam
  23. bongok la deme.. komen bubuh la name ape2 pun... senang org nak rujuk balik...
    'Tanpa Nama' <<< loser..

    BalasPadam
  24. kalau siapa nak menggunakan barang yang dijamin halal, marilah menggunakan barang HPA. 100% dibuat oleh syarikat Islam. Untuk menjadi ahli cuma RM30.00. Siapa berminat boleh hubungi saya..Kamarun 019-4200463

    BalasPadam
  25. Di malaysia org bergantung harap pihak penguasa mencop halal.sedangkan di luar negara umat islam berusaha untuk lihat kod2 sekiranya halal atau tidak di samping cuba menghubungi pihak2 pengedar sama ada bahan itu diperbuat drpd binatang atau naturally produced.pihak pengedar di luar negara sgt mengambil berat inti brg di mana setiap bahan digunakan akan ditulis termasuk kod2 pewarna dan sebagainya.maka saya mohon sgt pihak penguasa malaysia yg bertanggungjwb dlm mengisytiharkan sesuatu bahan halal atau tidak mengambil berat isu ini.sesiapa saja boleh meniru cap halal tersebut,pemantauan perlu selalu dibuat dan kepada rakyat malaysia seluruhnya,belilah brg buatan tempatan dan sentiasa melihat ingredient dan bkn sekadar tanda halal.sekian.waallahualam..

    BalasPadam
  26. salam, mana2 orang yg telah dipertanggungjawabkan ttg urusan halal haram tapi tidak jujur dlm urusannya diakhirat dia akan dihisab

    BalasPadam
  27. salam,carilah sumber makanan halal lagi baik sebab ia akan melahirkan zuriat yg baik dan cerdik dgn izinNYA

    BalasPadam
  28. Sila semak kotak kasut Bata Comfit berwarna biru muda terdapat kalimah ALLAH dalam jawi. Lihat betul-betul pada corak berwarna putih. Kotak kasut itu telah bertahun diedarkan.

    BalasPadam
  29. produk penjagaan diri keluaran dove tidak halal, kerepek kentang jenama pringles tidak halal, minuman kordeal ribena dan minuman berkarbonat jenama coca-cola tidak halal kerana mengandungi alkohol,semua produk roti dan kek keluaran silver birds dan high-5 tidak halal,ubat gigi jenama colgate yang terang-terangan dicop halal pun tidak halal...astaghfirullahhalazzimmm...

    BalasPadam
  30. saya ingin tahu produk susu untuk kanak-kanak yang tidak boleh dibeli kerana terdapat bahan-bahan yang tidak boleh dimakan oleh umat Islam.

    BalasPadam
  31. saya ingin tahu samada Ghee QBB atau ghee dari produk2 yang lain halal dan boleh digunakan didalam masakan harian

    BalasPadam
  32. lau di sabah ni byk restoren,kedai2 n kilang bahan mentah yang taukenya cina....so mcm mana mau cri brg2 yg betui2 halal...cthnya roti lau di sandakan sabah xda keluaran lain selain dr kilang cina xkan xmkan roti terus kot.

    BalasPadam
  33. betol yop.. ini semua adalah angkara yahudi untuk memusnahkan org2 islam.. dia jajah kita dengan produk dan trend. dan sekarang dia dah berjaya.. ekonomi dunia dia yg pegang.. amerika pn di bawah kuasa dia.. sama2 lah kita boikot produk yahudi dan amerika..satu cawan milo yg kita minum atau satu bungkus maggi yg kita makan ibarat kita menghantar sebiji peluru untuk tembak saudara kita d gaza... siapa yg membeli produk israel nti jawap la sendiri...dkt dunia blh lepas,akhirat nk lari mana yop.. nak tau lagi prdk yahudi lahanat ni yg ada d malaysia.. cuba tngk dkt web PPIM atau HPA yg berhampiran.lu pk la sndiri...

    BalasPadam
  34. asalam.. klu mcm nie lah negara kita.. banyak lah generasi umat islam yang buta hati sbb memakan mknan haram..

    BalasPadam
  35. berhati-hatilah dalam setiap jenis sumber makanan yang nak disuapkan ke mulut ahli keluarga kita kerana kesannya terhadap pembentukan akhlak dan keutuhan agama dalam diri mereka akan terkesan dengan benda2 dan perkara2 haram yang dijamu setiap saat.

    BalasPadam
  36. kalau la semua barang tu harammm, napa masi ada tanda HALAL?????

    BalasPadam
  37. saya nak tahu juga tentang kandungan kimia dalam ikan bilis. Yang murah bila saya makan cepat pening kepala. Adakah kerana kandungan kolestrol tinggi atau pengawet berbahaya yang lain

    BalasPadam
  38. ASsalamualaikum.........
    sy slh seorang penggemar agar2........didlm senarai ini mengatakan 13drp 20 jnis agar2 tidak halal.......bolehkah pihak anda siarkan jenama agar2 yg disahkan halal........sy jg rsa teramat risau bhn mknan seprti lengkong sering dijual dipasaran.........sesngguhnya setiap maknn i2 akn mmbntuk drah dging kita.......

    BalasPadam
  39. terima kasih di atas maklumat semua. saya cadangkan kita selalu berinteraksi bagi memastikan semua ummat islam kat mesia ni tak beli barang2 yang memudaratkan kita dan anak2 kita, yang paling penting kita tidak menyokong produk yahudi..

    BalasPadam
  40. asssalamualaikum.....nak komen sikit...yang kaya@berduit tolong p belajar@kursus memproses makanan anjuran mardi,mada,mara atau mana2 jelah,pastu dah pandai,bukak kilang dan jual kat pasaran terutama kedai2 runcit melayu....majoriti pengguna produk makanan adalah orang islam....ni tak yang banyak duit, kira nak join MLM,SKIM CEPAT KAYA,bla bla bla la .....

    BalasPadam
  41. kenape...apakah..
    n_n..

    BalasPadam
  42. tolong kuat kuasakan undang2 untuk tanda halal

    BalasPadam
  43. betulkah ayam kfc tidak boleh dimakan

    BalasPadam
  44. sayangilah diri kita daripada merana di dunia dan terseksa di akhirat akibat daripada makanan yang membentuk darah daging kita itu. Prihatin la.... Biarlah generasi kita menjadi generasi pembela agama. Makanan membentuk peribadi......

    BalasPadam
  45. produk haram masih di pasaran sbb cukainya kpd kerajaan tinggi ..... itu yg bagi untung maaaa

    BalasPadam
  46. KFC , Mc Donald dan yg sama waktu dgn nya adalah milik persatuan yahudi zionis dari USA, bahan masakanya dari sumber yg syubhah...

    BalasPadam
  47. penapis air tak ada yg di buat dari tulang,sbb logiknya tulang bersifat licin tak boleh menapis,menyekat,menahan kotoran....
    seeloknya kita ambil yg ada pengesahan sirim dan Jakim ..... yg PH airnya tak lebih dari PH Air Zam-Zam dan tak kurang dari 7.5 ...

    BalasPadam
  48. Senarai tersebut sudah ketinggalan...

    sila layari http://www.halaljakim.gov.my/ untuk kepastian saudara/saudari semua..

    BalasPadam
  49. salam,sya adalah peminat setia CAP,sya mohon jasabaik Tuan/Puan agar dpt sya mengetahui kandungan sebenar,halal atau sebaliknya,bolehkah dimnafaatkan pd kesihatan,asal usul syarikat ini,dll,sya harap dpt mengetahuinya..

    BalasPadam
  50. salam,saya adalah peminat setia CAP,sya mohon jasabaik Tuan/Puan agar dpt sya mengetahui kandungan Product Jus Monarvie,apakah halal yg diluluskan oleh JAKIM atau sebaliknya,boleh kah ia menyembuhkan penyakit yg digembar gemburkan kehebatan oleh pengedar2nya,apakah sebenarnya kandungan yg ada didlm Jus tersebut,siapakah pengeluarnya dll,sila tolong terangkan dgn jelas sebelum sya mula menggunakanya..wassalam

    BalasPadam
  51. Apa yang berlaku terang-terang tanggungjawab pihak berkuasa. Kita tak boleh harapkan pihak berkuasa yang sedia ada. Kita perlu tukar kepada pihak yang mendokong prinsip-prinsip Islam. Jika tidak masalah ini terus berlanjutan. Yang sedia ada tidak berminat melindungi rakyat.....

    BalasPadam
  52. Bodo orang yang dok salahkan orang... inilah keja pembangkang.. Sendiri makan babi nak salahkan kerajaan. Bacalah sejarah Negara.. bagaimana Cina kuasai Negara.. Dah lama dah sejak zaman bijih timah lagi. Orang Melayu taukeh bijih tapi sekarang mana? Inilah politik bijak orang cina. Kerajaan dulu terpaksa bagi Cina jadi menteri kewangan sebab depa dah pandai dalam perniagaan dan ada rangkaian seluruh dunia dan berniaga dengan orang putih. Tapi bila depa kuasai maka kelebihan kepada orang cina lah bodo... Begitu juga menteri kesihatan sebab ramainya orang cina dan india jadi doktor.. Di Perlis ada satu keturunan tu dah 40 orang doctor dalam keluarga dia. Jadi nak tegakkan undang-undang amat sukar sebab bukti tiada.Masa kita check depa ok. kita balik depa ubah.Puncanya kita sendirilah... masuk persatuan pengguna pun tak malah majalah dia pun tak ada hati nak tengok ( beli jangan mimpilah ). Bila kerajaan nak ketatkan pembangkang tak sokong takut kerajaan popular sedangkan nak perjuangkan Islam.. Ada dengar pemimpin PAS cakap pasal ni dan berbuat? Yang ada maksiat tajaan kerajaan, kita hina kerajaanlah.. Mereka lupa dalam kitab muktabar kesalahan adalah dari nafsu sendiri bukannya orang lain. Ingat Pas tahu buat kerja... Masalah wanita pun tak selesai nak suruh Pas perintah.. alamat jadi kat Pakistanlah terzalimmlah wanita sebab tak faham hudud dan pelaksanaanya. Ingat undang-undang tu sempurna kaa kalau pelaksananya tak takut tuhan dan tak bertakwa? Kita kena berpakat. Sekarang selepas pilihanraya kita dah tahu hati budi orang cina. Jadi jangan bagi peluang.. Mereka jual benda haram kita saman jeee. Kita baikot.. tengok syampo mandi antibec laa ni mana ada tanda halal. Dulu ada sekarang tiada.... hairan ye. Oleh itu mari masuk persatuan pennguna Islam.... Ikut cakap kak tun ....jangan cakap jeeeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko pehal...bkn nk cari penyelesaian masalah ni..dh msuk bab politik segala la plakk..lau cmni xkn settle la msalah..xpham aku..jgn ckp org bodo..klau semua dlm ni bodo..bangsa apa..kau bangsa apa..kita kt sini nk cari jawapan..yg ko emo sgt knp..nthaper2..

      Padam
    2. betul2

      Padam